Świetna włoska kuchnia
Masz ochotę dobrze zjeść? Spośród szerokich wariantów, jakie daje europejska sztuka kulinarna na wyjątkową uwagę zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to bogactwo smaków, kolorów i spora porcja zdrowia.
Charakterystyczne włoskie potrawy
Standardowemu Polakowi restauracja włoska, kojarzy się głównie z makaronem i pizzą oraz czasem z owocami morza. Tymczasem włoskie gotowanie to również takie pyszności jak słodkie desery czy oliwki.
Popularne posiłki włoskie
Pasty są bazą włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się pasty w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie można dodać do tej potrawy. jedzonko Ryby, dodatki mięsne oraz rożnorodne przyprawy, sprawiają, że makarony można jeść każdego dnia.
Następnym typowym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Dobra włoska pizza to cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie potrawy to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To również canelloni, tortellini, piada oraz szeroki wybór deserów – np. granita czy zabaglione. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie skosztować wina czy pysznych serów- gorgonzoli, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film