Rozkoszny, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Jak najbardziej, chodzi o mozzarellę. Kultowy na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a szczegółowo z regionu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko to właśnie dzięki łagodnemu smaku, jakkolwiek także charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają absolutnie nowego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, jednak równocześnie nie zmienia własnego łagodnego i naturalnego smaku.
włoskie tiramisu
Jak i z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy lub innych potraw, czy to z makaronami lub też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym oczywiście serem okazjonalnie zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niezwykle reprezentatywne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt oraz smak. Ewidentnie ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w wyjątkowych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest bezustannie świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus produkty sero podobne
przepis na dobra włoska pizzę
Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze czy po prostu normalni ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak rzeczywiście ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach zapakowań. Ten kłopot dotyczy również mozzarelli. W jaki sposób nadmieniono na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w największym stopniu znana oraz legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania wedle schematycznych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, zarówno nazwa i receptura są wpisane na listę produktów chronionych oraz tradycyjnych.
mozarella
Skąd więc wziąć oryginalny, smakowity ser mozzarella? Wystarczy udać się do sprawdzonych delikatesów. Należy jednakże liczyć się z tym, że nowatorski włoski ser będzie niemało droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miłośnicy sztampowego sera mozzarella jesteśmy w stanie oznajmić jedno – w rzeczy samej należałoby dopłacić i upajać się pysznym smakiem.